Vizita la stomatolog. Ce s-a schimbat ?

 Mai mult de jumătate dintre pacienții care calcă pragul unui cabinet modern aduc cu ei o serie de prejudecăți (de regulă bine întemeiate) despre felul în care decurge vizita la dentist. 

 Pe bună dreptate, mulți oameni au povești despre „nervi scoși pe viu” , „asistenta care mă ținea de cap ca să nu mă misc” sau „ doctorul X care s-a urcat pe mine să îmi scoată maseaua”. Traumele pacienților devin vizibile când se așează pe scaun, închid ochii și strâng tare de tot de mânerul scaunului, pregătiți pentru ‚tortura’.



 -„ Ei, doamna doctor, e  și normal să mă doară, doar n – am venit la stomatolog să mă relaxez „ . Hmm.  Poate nu e chiar ca la spa, și în majoritatea cabinetelor asistenta nu îți va oferi un masaj, dar hei, cine știe, poate nu va fi o experienta atat de rea pana la urma? 😊

 Serios vorbind, din fericire, nu doar tehnologia a avansat, dar și felul în care privim pacientul. Acum există respect față de opinia și grijile acestuia.  Atâta timp cât ne dorim ca acesta să nu se teamă de medic sau de cabinet, în niciun caz nu își au locul lucrurile forțate, lipsa de comunicare în ceea ce privește planul de tratament și opțiunile disponibile sau costurile implicate. Schimbarea s-a întâmplat încet și sigur pe parcursul mai multor ani. 

 Acum există comunicare eficientă, iar tratamentele în sine au devenit mult mai netraumatizante. Anestezia locală la medicul dentist permite realizarea unor tratamente fără durere, într-un mediu plăcut și sigur.  

 Totuși, este perfect normal să existe emoții, frică, amânare, sau prejudecăți. Este perfect normal să simți inițial neîncredere față de medicul dentist. Este perfect normal să ai întrebări, să ceri răspunsuri sau dimpotrivă, să nu vrei să știi detalii despre orice chestie metalică care se îndreaptă spre gura ta. Fiecare pacient este diferit, fiecare problemă este diferită, iar încrederea între tine și medic se construiește în timp.  

 Dacă motivul pentru care amâni vizita la medicul stomatolog este teama de durere, nu aștepta totuși ca o problemă mare să te facă să nu dormi nopțile. Inevitabil, o problemă va apărea și e posibil să fie prea târziu pentru dintele tău. Telefoneaza doctorului și programează-te la o consultație. De cele mai multe ori aceasta este gratuită, iar medicul îți va povesti despre problemele care pot fi prevenite cu minim de efort.  

 Generația tânără de medici își dorește să facă lucrurile puțin diferit. Nu doar în ce privește cele mai noi protocoale de tratament, dar și în ceea ce privește comunicarea. Deși păstrăm pe cât posibil din înțelepciunea celor mai bătrâni, avem astăzi acces la informații mai mult că oricând în istorie. Medicina dentară este, ca orice ramură a medicinei, foarte complexă și medicii își doresc să evolueze continuu, să se îmbunătățească felul în care fac lucrurile. Personal, mi-aș dori să-i influențez pe pacienții mei, să îi fac să fie mai concentrați asupra prevenției problemelor, să înțeleagă de ce apar și să vadă faptul că putem avea grijă de organismul nostru dacă îi acordăm destulă atenție. Iar acest lucru nu se poate realiza dacă pacienții vin la cabinet când problema este deja instalată. 

 Acest articol nu este decât un reminder că e timpul să acționezi și să fii mai liniștit cu gândul că poți să ai un zâmbet sănătos ! 😁
  
  
  

Comentarii